NEUROLOGIE

Dr. BIBIRIGEA Andrei                                          Poza noua 02.04.2019
  medic specialist neurologie

Program:
Marti: 16:00-20:00

 

Dr. PILIPĂUȚANU Rodica                                  Poza noua 02.04.2019
  medic primar neurologie

 

Dr. POPA Ioana Ruxandra
  medic specialist neurologie

 

                                                                                         *****

   

          Neurologia este o ramura speciala a medicinii care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul bolilor organice care afecteaza sistemul nervos central sau periferic. Structurile organice ce tin de domeniul neurologiei sunt - pe de o parte - creierul, maduva spinarii (reprezinta sistemul nervos central), structurile Ónconjuratoare, precum si vasele sanguine care le hranesc, - pe de alta parte - nervii cranieni, radacinile nervoase si ganglionii spinali, nervii periferici, dupa iesirea din canalul spinal, inclusiv legaturile cu muschii scheletici (reprezinta sistemul nervos periferic).

Motive pentru care ar trebui sa va prezentati la un consult neurologic:

     -   Durerile de cap: sunt durerile pe care toată lumea le-a experimentat. Le puteți simți în sinusurile dumneavoastră, în partea de sus a capului, de-a lungul mușchilor capului, la nivelul gâtului, umerilor sau de-a lungul bazei craniului și a creierului. Aceste dureri pot fi cauzate de mai multe condiții, și anume pornesc de la o infecție a sinusurilor și ajung la o durere de dinți. Simptomele durerilor de cap mai grave, inclusiv migrenele, pot fi și vărsăturile. Dacă simptomele sunt provocate de durerea de cap severă, este indicat să vă prezentați la un consult neurologic.
     -   Durerile cronice: sunt durerile resimțite timp de câteva luni sau chiar ani. Aceasta durere poate fi rezultatul unei boli sau al unui accident, dar atunci cand aceasta durează mai mult decât timpul de recuperare, poate deveni un simptom al unei probleme diferite. Medicul de familie vă poate recomanda un neurolog, dacă aceste dureri cronice persistă.
     -   Amețeala: este de mai multe tipuri. Neurologii tratează amețeala ca fiind un simptom de vertij sau dezechilibru. Vertijul vă face să vă simțiți ca și cum lucrurile din jurul dumneavoastră se rotesc. Dezechilibrul este dificultatea în menținerea echilibrului.
     -   Amorțeala sau furnicăturile: pot apărea din mai multe motive, unele la fel de simple precum a avea o pozitie inadecvată astfel încât circulația sângelui scade. Cu toate acestea, în cazul în care amorțeala continuă, apare brusc sau are loc doar pe o parte a corpului, acesta este momentul oportun pentru a vedea un medic neurolog. Simptomele amorțelii sau ale furnicăturilor pot fi semnele unui accident vascular cerebral, caz în care aveți nevoie de ajutor cât mai rapid.
     -   Slăbiciunea: sentimentele de slăbiciune sunt diferite de cele ale oboselii sau ale durerilor musculare după o excursie lungă ori după ridicarea unor greutăți. Slăbiciunea musculară este nevoia exercitării unui efort suplimentar de a mișca mâinile și picioarele, astfel că trebuie să vă adresați medicului specialist. Această afecțiune ar putea fi cauzată de o stare mai gravă sau de o boală a sistemului nervos, cum ar fi accidentul vascular cerebral.
     -   Problemele de mișcare: cum ar fi dificultatea de mers, tremur sau alte simptome ale sistemului nervos cauzează probleme de mișcare. Este posibil să doriți să vedeți un neurolog dacă aceste probleme întrerup activitățile dumneavoastră din fiecare zi, chiar dacă, spre exemplu, tremurul poate fi un efect secundar al unor medicamente sau al anxietății. Cu toate acestea, în cazul în care tremurăturile dumneavoastra vă afectează activitatea, căutati ajutor la un neurolog.  
     -   Convulsiile: pot fi aproape insesizabile sau foarte extreme. Simptomele convulsiilor pot varia: pierderea conștiinței, convulsia mișcării brațelor și a picioarelor, probleme respiratorii, confuzii.
     -   Problemele de vedere: dificultățile de vedere pot fi cauzate de îmbătrânire ori de probleme ale sistemului nervos. În cazul în care aceste dificultăți apar brusc și afectează ambii ochi, trebuie neapărat să fiți evaluat de un medic specialist. Fie medicul de familie ori unul oftalmolog vă poate sfătui să fiți consultat de un neurolog în ceea ce privește problema de vedere.
     -   Problemele de memorie sau momentele de confuzie: problemele limbii vorbite, problemele extreme de memorie, modificările de personalitate sau confuzia sunt toate simptome care ar putea fi cauzate de tulburări sau de probleme la nivelul creierului, coloanei vertebrale și a nervilor. Unele dintre aceste simptome pot fi cauzate de dificultățile de învățare sau de o boală, cum ar fi Alzheimer.
     -   Problemele legate de somn: deși se cunosc mai multe cauze evidente ale problemei legate de somn, cum ar fi mersul la culcare prea târziu, stările precum apneea în somn sau anxietatea, coșmarurile, și alte probleme de somn sunt tulburări neurologice. Un exemplu în acest sens este narcolepsia, care este o boală cronică, cu nicio cauză genetică, cunoscută prin faptul ca afectează sistemul nervos central.

          Deși unele probleme de mai sus se pot limita doar la consultul medicului de familie, în cazul în care tratamentele recomandate nu funcționează sau aveți alte simptome neobișnuite, ar putea fi necesar un neurolog, care este specializat în tulburari ale sistemului nervos.

Semnele de avertizare pentru a primi asistență medicală de specialitate includ:
          -   Vârsta de peste 50 de ani și aveți dureri de cap cronice;
          -   Durerea de cap este însoțită de greață, vărsături, amețeli, confuzie, pierderea conștiintei sau vedere încețoșată;
          -   Durerea de cap este însoțită de pierderea controlului, dificultăți de vorbire și de vedere;
          -   Aveți două sau mai multe dureri de cap într-o săptămână;
          -   Durerile de cap nu răspund la tratamentul administrat;
          -   Durerea de cap este bruscă și severă și este însoțită de un torticolis ori febră;
          -   Un istoric ce include cancerul sau HIV/SIDA.

Tarife

Consulțatie 120 ron
Control 60 ron
Referat medical 100 ron
Referat medical + Scala Barthel 120 ron
Scala Barthel 70 ron
DISTRIBUIE